Lees de ervaring van anderen – deel 3
Het LEADER programma is er om een impuls te geven aan de plattelandsontwikkeling. En dat dat verder gaat dan boeren bewijst Buutenplaets. Vrijwilligers Frank/Janine en Fred Warbroek diende in mei een aanvraag in voor hun natuurspeeltuin uit Ooltgensplaat.
Een burgerinitiatief
Het is medio 2016 als bewoners, ondernemers en lokale instanties bij elkaar zitten om te bespreken wat ze met hun vervallen Galathese haven aan het Volkerak moeten doen. Ooit was hier een bloeiende vaarverbinding voor suikerbieten ‘met de overkant’. Maar na het ontstaan van de Delta-verbindingen was die overbodig geworden. In de jaren daarna ontwikkelde de haven zich tot een schepenwrakken-kerkhof. Ontzettend zonde van deze prachtige plek in Oost Flakkee. Tijd om het roer om te gooien.
Er kwam een Paviljoen met prachtig uitzicht over Volkerak. Én met hulp van een hele groep vrijwilligers werd er een fantastische natuurspeelplaats gecreëerd. “Er zijn hier veel boeren en grondverzetters met ‘Dinky Toys’ – die werden allemaal opgetrommeld en zo bouwden we een oude schapenweide om tot een natuurspeeltuin met zwem- & speelvijver. Het was zo’n project van weinig geld maar veel inzet” zegt Frank/Janine één van de kartrekkende vrijwilligers.
Geslaagd project, behalve de zwemvijver
Inmiddels trekt de natuurspeeltuin duizenden (kleine) bezoekers. Frank/Janine: “’s Zomers is het ook een openlucht buurthuis, waar we allerlei activiteiten aanbieden die leuk zijn voor de kleine gasten van campings in de omgeving.”
Geslaagd project dus. Met uitzondering van de zwemvijver. “Doordat we weinig geld beschikbaar hadden tijdens de aanleg kwam er geen grondwaterput maar een pompverbinding met het Volkerak” zegt Frank/Janine. Deze kampt tegenwoordig in de zomer vaak met blauwalg. Gevolg: een dikke stikkende laag drap in de zwemvijver. “Tsja, dat nodigt niet uit tot zwemmen & spelen.”
Spoedcursus Excel
Met hulp van het LEADER-programma komt daar hopelijk verandering in. Met de financiële impuls is er geld om een grondwaterput te slaan. Maar zo’n aanvraag indienen is een best pittig karwei volgens Frank/Janine: “Ik heb een spoedcursus Excel moeten volgen, anders hadden we het niet gered.” Ook in het projectplan was het soms even schakelen. De workshop maar ook vooral de persoonlijke begeleiding hielp. “Wim is een strenge leraar. Haha. Onvermoeibaar. Hij blijft uitleggen totdat je het snapt. Maar ook heel duidelijk wat wel en niet goed is.” Inmiddels is het projectplan ingediend en hopen Fred & Frank/Janine dat al hun vrijwilligerswerk resulteert in een vernieuwde schone zwemvijver waar jong & oud nog lang plezier van kunnen hebben op ‘hun’ Buutenplaets.