logo

Lees de ervaring van anderen – deel 1

8 april 2024

Twijfel jij nog over het aanvragen van een LEADER-subsidie? Lees hier de ervaring van projectidee-indiener Levien Jacobs.

Een mogelijke nieuwe kans voor akkerbouw
Levien Jacobs uit Den Bommel (Goeree-Overflakkee) heeft samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf. En werkt bij de brandweer in Rotterdam. Want 40 hectare akkerbouw is niet voldoende om twee huishoudens van te onderhouden. Met twee banen en een jong gezin zijn de weken aardig gevuld zou je denken. Maar Levien heeft zich de afgelopen jaren op nog een project gestort: onderzoek naar notenteelt. Hij bezocht – vaak hobbymatige – notentelers in binnen- & buitenland om te onderzoeken hoe & of notenteelt een mooie kans zou zijn voor zijn akkerbouwbedrijf. Want de teelt van walnoten en hazelnoten is nog niet zo eenvoudig. Het is per regio anders en ook combineren niet alle soorten even goed. En omdat notenteelt in Nederland nog relatief onbekend is, is er ook niet veel informatie voorhanden. Kortom: een flink uitdaging.

Proefteelt
Na jaren onderzoek wil Levien de uitdaging wel aangaan. Maar daarvoor is een proefteelt nodig. Voordat je hazel- of walnoten kan oogsten ben je namelijk 5-8 jaar verder. En omdat het in iedere regio weer anders is en niet alle soorten samengaan is het zoeken naar de juiste balans. Levien weet inmiddels veel, maar 8 jaar lang een aantal hectares akkerbouwgrond opgeven voor notenteelt onderzoek vraagt om en flinke investering. Levien: “Met Proefveld de Zuid-Hollandse Noot willen we te weten komen hoe je het beste walnoten en hazelnoten kan telen in deze regio. Helaas er is momenteel nog weinig goede informatie beschikbaar over het bloeitijdstip en bestuiving in onze regio. Daarom willen we graag onze ervaringen & informatie delen met andere geïnteresseerden in de notenteelt.”

De weg naar een LEADER subsidie
Levien heeft in januari zijn idee voor een proefteelt ingediend bij LEADER Zuid-Hollandse Eilanden. Hij kreeg groen licht van de LAG. Dat betekent dat hij nu aan de slag mag met een volledig projectplan en een begroting. Wanneer ook dat goed wordt beoordeeld krijgt hij financiële hulp bij zijn proefteelt. Daarom is het belangrijk om een goed projectplan in te leveren. “Zo’n projectplan is een flinke opgave, zeker als je het er in je vrije tijd erbij doet.” zegt Levien. “Het is fijn dat je op weg wordt geholpen door Wim. Hij heeft zelfs aangeboden om thuis langs te komen en er samen doorheen te gaan.” Afgelopen week volgde Levien de workshop voor projectindieners van LEADER Zuid-Hollandse Eilanden. “Ik denk dat het met name voor mensen die nog weinig tot geen ervaring hebben met subsidies het soms veel en lastig kan zijn. Deze workshop is dan echt een meerwaarde en maakt het schrijven van een goed projectplan een stuk haalbaarder.”

Ook benieuwd geworden of een LEADER-subsidie jou op weg kan helpen? Neem contact op.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Delen: