logo

Spettervijver Buutenplaets

Project

Een groep betrokken vrijwilligers vergroot de leefbaarheid op Goeree-Overflakkee en kreeg hulp vanuit het programma LEADER Zuid-Hollandse Eilanden voor de aanleg van een schone zwem- & speelvijver in hun natuurspeeltuin.

De initiatiefnemers
Het is medio 2016 als bewoners, ondernemers en lokale instanties bij elkaar zitten om te bespreken wat ze met hun vervallen Galathese haven aan het Volkerak moeten doen. Ooit was hier een bloeiende vaarverbinding voor suikerbieten ‘met de overkant’. Maar na het ontstaan van de Delta-verbindingen was die overbodig geworden. In de jaren daarna ontwikkelde de haven zich tot een scheepswrakken-kerkhof. Ontzettend zonde van deze prachtige plek in Oost Flakkee. Tijd om het roer om te gooien.
Met hulp van een horde vrijwilligers werd er de fantastische natuurspeelplaats Buutenplaets gecreëerd. “Het was zo’n project van weinig geld maar veel inzet” zegt Frank/Janine Boerboom, één van de kartrekkende vrijwilligers. Stichting Buutenplaets was geboren.

De situatie
De natuurspeeltuin trekt jaren duizenden (kleine) bezoekers. Boerboom: “’s Zomers is het ook een openlucht buurthuis, waar we allerlei activiteiten aanbieden die leuk zijn voor de kleinste inwoners én gasten van campings in de omgeving.”
Geslaagd project dus. Met uitzondering van de zwemvijver. “Doordat we weinig geld beschikbaar hadden tijdens de aanleg kwam er geen grondwaterput maar een pompverbinding met het Volkerak” zegt de betrokken vrijwilliger. Deze kampt tegenwoordig in de zomer vaak met blauwalg. Gevolg: een dikke stikkende laag drab in de zwemvijver. “Tsja, dat nodigt niet uit tot zwemmen & spelen.”

Het project
Een schone zwem- & spettervijver moet het speelplezier weer terugbrengen en de vele bezoekers weer vermaak bieden voor klein en groot. Maar dat is een karwei van veel inzet, afstemming met instanties en ook kosten. Kosten die een vrijwillige stichting niet zomaar heeft.

Hoe LEADER Zuid-Hollandse Eilanden de leefbaarheid vergroot
Met hulp van een subsidie van LEADER Zuid-Hollandse Eilanden is er nu geld om een grondwaterput te slaan. De groep diende een aanvraag in en kreeg goedkeuring. En veel hulp van de provincie en waterschap. De vijver is inmiddels leeg en in het voorjaar wordt de put geslagen. Daarna kunnen klein en groot weer genieten van hun levendige Buutenplaets.


Nieuws

Dit project is volop in beweging. Eerder schreven we al over de ervaringen van de vrijwilligers met het aanvragen van een subsidie. En schreven we over hoe de vrijwilligers van Buutenplaets een voorbeeld kunnen zijn voor dorpsraden en andere stichtingen om ook een subsidie aan te vragen.

 

Delen: