Teelt van de Toekomst
Drie akkerbouwers zijn vastbesloten de uien- & aardappelteelt te innoveren. Met hun Teelt voor de Toekomst gaan ze, mede dankzij een LEADER-subsidie, op zoek naar de beste methode om meer kwaliteit en opbrengst te genereren tegen een lagere milieubelasting.
De initiatiefnemers
Maak kennis met de drie akkerbouwers, Maatschap Van Dis, Maatschap Van Es-van Nederpelt en Akkerbouwbedrijf Geduho. Deze akkerbouwers hebben duurzaamheid en innovatie allen hoog in het vaandel staan. En, delen hun kennis ook graag met anderen. Samen zijn ze vastbesloten de Teelt van Toekomst een (flinke) stap vooruit te helpen.
De situatie
Het veranderende klimaat heeft grote gevolgen voor akkerbouwers. Hitte en droogte zorgen voor een lagere opbrengst van o.a. uien- en aardappelteelt. En het aantal slechte of zieke uien neemt flink toe. Daarnaast mist de markt nieuwe aardappelen in de zomer waardoor er noodgedwongen geïmporteerd moet worden uit andere delen van de wereld. Dat kan duurzamer.
Het project
Dit ambitieuze project richt zich op het transformeren van traditionele akkerbouwpraktijken naar innovatieve, klimaatbestendige teeltmethoden voor aardappelen en uien op de Zuid-Hollandse eilanden. Door het implementeren van vooruitstrevende technologieën zoals fertigatie, bankerfields, vervroegingsdoek en nanobubbels streven de drie akkerbouwers ernaar een duurzame landbouwpraktijk met een aanzienlijk lagere milieu-impact, verhoogde opbrengsten en bovenal een verbeterde kwaliteit. Binnen het project is samenwerking met Lentiz-studenten, waardoor de toekomstige generatie akkerbouwers ook bij de proeven worden betrokken.
Hoe LEADER Zuid-Hollandse Eilanden duurzame innovatie mogelijk maakt
De akkerbouwers zijn met hulp van een LEADER-subsidie aan de slag gegaan met het creëren van drie proefvelden verdeeld over Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Het eerste proefveld van 5,5 hectare richt zich op het verbeteren en vervroegen van de aardappelteelt door middel van fertigatie en vervroegingsdoek. Proefveld 2 richt zich op een meer duurzame uienteelt met hogere opbrengst en minder ziektes. Op 6 hectare wordt getest met verhoogde ruggen, fertigatie en bankerfields. Op het derde proefveld van 5 hectare wordt de uienteelt voor de helft behandeld met nanobubbels. Ook hier worden verhoogde ruggen toegepast en fertigatie. Alles om zo te kijken of er zo beter in kan worden gesprongen op de toenemende droogte en hitte en er betere groei kan worden gerealiseerd met minder water en meststoffen.
Nieuws
Dit project is volop in beweging. Eerder schreven we al over de ervaringen van de akkerbouwers met het aanvragen van een subsidie. We deelden hun vorderingen toen ze van start waren gegaan, en de schreven over één van de manieren hoe ze hun ervaringen rondom Teelt van de Toekomst delen met anderen.
Akkerbouwbedrijf Maatschap Van Dis, Maatschap van Es- van Nederpelt & Akkerbouwbedrijf Geduho
Goeree-Overflakkee & Hoeksche Waard
Achthuizen, Middelharnis, Oud-Beijerland
apr 2024 - december 2025
Bezoek de website