logo

Wie kan LEADER-subsidie aanvragen?

LEADER-subsidie kan aangevraagd worden door individuen, organisaties en bedrijven. Denk aan landbouwers of burgers die bijvoorbeeld een publiek te gebruiken groenstructuur op eigen terrein willen realiseren. Maar ook organisaties zoals sociale, culturele, natuur of andere organisaties die zich richten op plattelandsontwikkeling. 

Projectplan

Subsidie kan verkregen worden op basis van een goed projectplan. Daarvoor is een format projectplan beschikbaar. Het project moet aansluiten bij het LEADER-programma (de LOS). In de LOS vind je de uitgebreide omschrijving van de hele aanvraagprocedure .

Tip: vraag advies aan de LEADER-coördinator. Begin met het invullen van een projectidee-formulier. De coördinator kan je helpen dit voor te leggen aan de Lokale ActieGroep (LAG). Als zij het projectidee zien zitten, voorkom je onnodig veel werk

Hoogte subsidie

De Leadersubsidie bedraagt minimaal € 5.000 bij kleine projecten en maximaal € 120.000 bij gewone projecten en € 240.000 voor excellente projecten. Het subsidiepercentage is in de basis 50%, maar wordt 60% als het een echt eiland-overstijgend project betreft (dus met partners afkomstig van verschillende eilanden). Voor kleine projecten, tot € 25.000, is de subsidie in principe 80%. Een project is excellent als het op alle beoordelingscriteria een score van minimaal 70% heeft.

 

Delen: