Lees de ervaring van anderen – deel 2
Stel, je bent akkerbouwer en je merkt dat je aardappel & uien oogst jaarlijks terugloopt. Vooral de kwaliteit holt zo achteruit door klimaatverandering dat je je serieus begint af te vragen of je hier nog wel mee door moet blijven gaan. Dat is precies de situatie waar Gerard van Dis – akkerbouwer uit Achthuizen (Goeree-Overflakkee) – zich bevond.
Verandering is noodzakelijk
Eén ding was zeker: verandering was noodzakelijk. En daarin stond Gerard niet alleen. Mede-akkerbouwers op de Zuid-Hollandse Eilanden, maatschap van Es-Nederpelt & Akkerbouwbedrijf Geduho kwamen tot dezelfde conclusie. Ze besloten samen op te trekken in dit LEADER-programma.
Op zoek naar mogelijke kansen en verandering waren ze eerder al – via een agrarische beurs – op het spoor gekomen van fertigatie, vervroegingsdoeken en nanobubbels. Kort gezegd: innovatieve ontwikkelingen die moeten zorgen voor een betere opbrengst. Klimaatbestendig, efficiënt en met een lagere milieu-impact.
LEADER-programma maakt innovatie mogelijk
Maar zoals met alle innovatie betekent dat uitvinden, proberen en leren. En investeren. Met de teleurstellende opbrengsten de afgelopen jaren was dat een lastige spagaat. Totdat één van de drie akkerbouwers aanschoof bij een informatiebijeenkomst van het LEADER-programma. Hier lag hun kans. Ze besloten gezamenlijk het project aan te melden voor het LEADER-programma. Vol overtuiging gingen ze aan de slag. Naast alle voorbereidingen voor het projectplan werd er ook geïnvesteerd in gezamenlijk te gebruiken machinerie, proefvelden werden gereserveerd en er werd kennis ingewonnen én gedeeld met vakopleidingen. Want ondanks dat deze technologie al even werd gebruikt in de tuinbouw is hij totaal nieuw voor de aardappel en uien akkerbouw.
Best wel een opgave
Gaandeweg ontdekte de drie akkerbouwers dat een LEADER-subsidie aanvragen niet zo’ 1-2-3 gebeurd was. Projectaanvrager Gerard van Dis: “Best wel een opgave, om eerlijk te zijn. De kosteloze workshop die georganiseerd werd heeft geholpen. Dat maakte een hoop duidelijk. We hebben het plan vrijwel helemaal zelf geschreven.” De bijbehorende begroting bleek wat ingewikkelder. “Het is niet ons dagelijks werk, en dan loop je er toch tegenaan welke kosten je onder welke categorie moet plaatsen. Dat was in combinatie met onze akkerbouwbedrijven overdag gewoon te ingewikkeld. We hebben hulp ingeroepen van een specialist. Dat we dat mee konden nemen in de subsidieaanvraag was handig. Nouja, ervan uitgaande dat het allemaal wordt goedgekeurd dan” zegt Gerard er toch maar even bij. Maar wat zou het toch mooi zijn, als de drie maatschappen met hun project inderdaad zorgen waar de titel van hun projectplan al op hint: de ‘Teelt van de Toekomst’.